Altın yatırımcısının gözü faiz kararlarında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın yatırımcısının gözü faiz kararlarında
Doviz.com
24.04.2023 12:50

Altın fiyatları, yatırımcıların odak noktasının merkez bankası toplantılarına kaymasıyla yükselişine ivme kazandırmakta zorlanıyor.

Yükselen faiz oranlarına karşı oldukça hassas olan altın fiyatları, yaklaşan merkez bankası toplantıları öncesinde konsolidasyon sürecine girdi.

Ancak, IG'de piyasa analisti olan Yeap Jun Rong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçtiğimiz cuma günkü öncü PMI verilerinin ardından ABD Hazine getirilerindeki bir miktar artış yaşanmasının altın fiyatları üzerindeki aşağı yönlü baskının korunmasına yol açtığını söyledi.

Altın fiyatları, ABD ve Euro Bölgesi'nde iş faaliyetlerinin nisan ayında hız kazandığını gösteren anketlerin açıklanmasının ardından cuma günü ise %1'den fazla düşüş göstermişti.

CME FedWatch aracı ise piyasaların ABD Merkez Bankası'nın 2-3 Mayıs toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artırımına gitme ihtimalini %86,3 olarak fiyatladığını gösterdi.

IG'den Yeap, konuyla ilgili yaptığı paylaşımında, "Fed'in faiz beklentileri şimdiye kadar iyi bir şekilde sabitlenmiş olsa da, önümüzdeki haftalarda ekonomik koşullardaki daha fazla esneklik, haziran ayında başka bir faiz artırımı için spekülasyonları artırabilir veya faiz indirimlerinin zaman çizelgesine karşı geri itebilir, bu da getirisi olmayan sarı metal için ters rüzgar yaratabilir." dedi.

Fed Başkanı Lisa Cook ise cuma günü yaptığı açıklamada, kurumun geçen yıl fiyat baskılarını azaltmak için uygun şekilde agresif adımlar atmasının ardından merkez bankası para politikasının bir sonraki aşamasına ilişkin görünümün daha fazla belirsizleştiğini söyledi.

Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası'nın 4 Mayıs'ta faiz oranlarını çeyrek puan artırması bekleniyor ve yarım puanlık bir artış olasılığı da piyasa katılımcılarının tahminleri arasında yer alıyor.

İngiltere Merkez Bankası'nın ise 11 Mayıs'ta faiz oranlarını %4,5'e yükseltmesi bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu da faiz kararını 27 Nisan Perşembe günü açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutmuştu.

Altın fiyatları ise enflasyona karşı koruma aracı olarak görülürken, tüm bu beklentilerin ışığında yukarı yönlü hareketlerinde satış baskısıyla karşılaşıyor.

REKLAMI KAPAT X