Gram altında sert düşüş

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altında sert düşüş
Doviz.com
22.04.2024 14:54

Altın fiyatları, Orta Doğu'ya yönelik jeopolitik endişelerin azalması ve faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesiyle birlikte yeni haftanın ilk gününe düşüşle başladı.

Altın fiyatları haftanın ilk işlem gününde Orta Doğu'da yaşanabilecek olası bir çatışmaya yönelik endişelerin azalmasıyla %2'ye yakın değer kaybetti.

Buna göre ons altın TSİ 14.45 itibarıyla %2,05 düşüşle 2.342 dolar olurken, değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın da %1,86 düşüşle 2.453 lira oldu.

ActivTrades analisti Ricardo Evangelista da İran ve İsrail arasında devam eden gerilimin topyekûn bir savaşa dönüşmesi endişelerinin azalmasının altın fiyatlarını destekleyen güvenli liman alımlarını durdurduğunu söyledi.

Jeopolitik gelişmelerin yanında cuma günü açıklanacak olan ABD kişisel tüketim harcamaları (PCE) raporunun da altın fiyatlarını etkileyebileceğini belirten Evangelista, enflasyonun sürekliliğine ilişkin korkuları teyit ederek faiz indirimlerini erteleyebileceğini ve bunun da altın için olumsuz bir görünüm oluşturduğunu söyledi.

Faiz indirimi beklentileri 2023 yılının sonundan bu yana altın fiyatlarını destekleyen gelişmelerden biri olmuştu. Ancak, Fed yetkililerinin açıklamaları faiz indirimi beklentilerini ötelerken altına yönelik desteğin de azalmasına yol açtı.

Bu kapsamda son olarak Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, enflasyonu düşürme konusundaki ilerlemenin bu yıl durduğunu belirterek, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması gerektiğini belirtti ve faiz indirimi için erken olduğunu düşünen Fed yetkililerinin arasına katıldı.

Piyasa katılımcıları şu anda Fed’in ilk faiz indirimi hamlesini eylül ayında yapmasına yüzde 45 ihtimal veriyor. Daha önce bu beklentiler ilk indirimin haziran ayında gerçekleşmesi yönündeydi.

Kaynak: CME Fedwatch

Geçtiğimiz hafta ise ABD'li bankacılık devleri Citi ve Goldman Sachs analistleri, İran-İsrail geriliminin ortasında altın fiyatlarına ilişkin tahminlerini güncellemişti.

Citi, 2024 ve 2025 altın fiyatı tahminlerini sırasıyla yüzde 6,8 artırarak 2.350 dolara, yüzde 40 artırarak 2.875 dolara yükseltirken Goldman Sachs analistleri ise 2024 yıl sonu için altın fiyat hedefinin 2300 dolardan 2700 dolar seviyesine yükseltildiğini duyurmuştu.

İLGİLİ HABER İki yabancı banka altında hedef yükseltti ABD'li bankacılık devleri Citi ve Goldman Sachs analistleri, İran-İsrail geriliminin ortasında altın fiyatlarına ilişkin tahminlerini güncelledi.
İLGİLİ ANALİZ Altın yatırımcıları için altın değerinde bir trend takibi stratejisi Ons altın son dönemde yatırımcısının yüzünü ziyadesiyle güldüren bir yatırım aracı oldu. Ons altın tarafında yaşanan yükselişi her zaman olduğu gibi itidalli bir şekilde takip edebilmek için altın değerinde bir trend takibi stratejesinden bahsedeceğim sizlere.

 

 

REKLAMI KAPAT X