Dolar endeksi haftaya bir ayın zirvesine çıkarak başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar endeksi haftaya bir ayın zirvesine çıkarak başladı
Doviz.com
13.02.2023 10:17

Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon verisi öncesinde dolar endeksi haftaya bir ayın en yüksek seviyesine ulaşarak başladı.

Dolar/TL, bugün saat 10:15 itibarıyla %0,02 artışla 18,8360 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,03 artışla 1,0679 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,01 artışla 1,205314 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,09 artışla 103,0379 seviyesinden işlem görüyor.

Asya para birimleri salı günü açıklanacak ABD enflasyon verisi öncesinde baskı altında kalırken, piyasada azalan risk iştahı sonrasında dolar endeksi yükselişe geçti.

Salı günü açıklanacak ABD enflasyon verisinin ocak ayında bir önceki aya göre düşmesi beklenirken, enflasyonun nispeten yüksek seviyelerde kalmaya devam edeceği tahmin ediliyor. Bu da Fed tarafından daha fazla parasal sıkılaştırma yapılabileceği beklentilerini artırıyor.

Medyan tahminler ise manşet ve çekirdek tüketici fiyatlarının aylık %0,4 artacağını ve satışların %1,6 oranında toparlanacağını gösteriyor.

Geçen hafta açıklanan mevsimsel faktörlerin yeniden analiz edilmesiyle ayrıca aralık ve kasım aylarında TÜFE'de yukarı yönlü revizyonlar gerçekleştirildi. Buna göre, çekirdek enflasyon yıllık bazda %3,1'den %4,3'e yükseltildi. Ayrıca barınma maliyetleri ve ikinci el araç fiyatlarının ağırlıklarında da TÜFE'yi yukarı çekebilecek değişiklikler yapıldı.

JP Morgan'dan Bruce Kasman ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, çekirdek TÜFE'nin %0,5 artmasını ve satışların %2,2 yükselmesini beklediğini bu artış beklentisindeki temel katalizörün, ocak ayı bordro raporundan gelen dayanıklılık mesajları olduğunu belirtti.

Kasman ayrıca, "Gelişmiş iş gücü piyasası son aylarda gevşeme beklentilerine karşı oldukça sıkılaştı. Son haberler, yumuşak iniş yolunda olmadığımıza ve eninde sonunda bir resesyonun gerekli olacağına dair inancı güçlendiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalar ise Fed'in gelecekteki sıkılaştırma öngörüsünü şimdiden keskin bir şekilde yükseltti ve oranlar %5,15 seviyesinde zirve yapılabileceğini gösterdi.

Fed'in daha fazla faiz artırımına gideceği korkusu ise son haftalarda Asya para birimlerinin performansını büyük ölçüde etkileyerek Asya para birimlerinin değer kaybı yaşamasına sebep oldu. ABD kısa vadeli Hazine tahvillerinin getirilerinde ise artış görüldü.

Ancak analistler, varlıkların yakın vadeli yönünü bu hafta ABD'de açıklanacak tüketici fiyatları ve perakende satış verilerinin belirleyebileceğini belirterek, yatırımcıları temkinli davranmaları konusunda uyarıyor.

Ayrıca bu hafta Fed yetkililerinin yapacağı konuşmalar da piyasaların yakın takibinde olacak.

REKLAMI KAPAT X