Dolar/TL güçlü duruşunu sürdürürken, dolar endeksi güç kazanmakta zorlanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL güçlü duruşunu sürdürürken, dolar endeksi güç kazanmakta zorlanıyor
Doviz.com
15.12.2022 11:21

Dolar/TL güçlü duruşunu sürdürürken, Fed Başkanı Powell’ın şahin tutumuna rağmen dolar endeksi indiği altı ayın en düşük seviyelerinden güç kazanmakta zorlanıyor.

Dolar/TL, bugün saat 11:15 itibarıyla %0,14 artışla 18,6488 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,35 düşüşle 1,0640 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,40 artışla 104,0416 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), çarşamba günü politika faizini 50 baz puan artırdı.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) resesyon riskine rağmen enflasyonu kontrol altına alma kararlılığını ortaya koyan Fed Başkanı Jerome Powell ise, faiz oranlarının artmaya devam etmesinin gerekliliğini savundu.

Mizuho Bank Strateji Müdürü Vishnu Varathan, Powell'ın konuşmasına atıfta bulunarak, "Neredeyse hiç değişmeyen bir FOMC açıklaması, sıkılaştırmada yavaşlama beklentilerini tersine çevirmesi nedeniyle şahin bir tutum olarak görüldü." dedi.

Fed fon vadeli işlemleri ise, ABD faizlerinin gelecek yıl mayıs ayına kadar Fed'in yönlendirdiğinden daha düşük bir seviye olan %5'in altında zirve yapmasının beklendiğini gösterdi.

Thornburg Investment Management Genel Müdürü Christian Hoffmann, "Fed finansal koşulların gevşemesini istemiyor, ancak yatırımcılar giderek Fed'e inanmamaya başlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

ABD enflasyonunun muhtemelen zirve yaptığına dair artan beklentilerde Fed'in söylemlerine dair piyasadaki şüpheciliği artırdı.

Bu hafta açıklanan verilere göre, ABD'de tüketici fiyatları kasım ayında üst üste ikinci ayında da tahminlerin altında kalarak, son 15 ayın en düşük artışını göstermişti.

Piyasalar ise yeni odağını İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararlarına çevirdi.

Her iki merkez bankasının da 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

Kiwibank Başekonomisti Jarrod Kerr ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası birçok zorlukla karşı karşıya. Bence ekonomileri önümüzdeki yıl gerçekten zorlanacak. Bu sebeple faiz artışlarında daha temkinli olmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X