Dolar/TL güçlü seyrini koruyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL güçlü seyrini koruyor
Doviz.com
11.01.2023 10:48

Yatırımcılar Fed'in faiz artışları hakkında ipucu ararken, dolar endeksi son yedi ayın en düşük seviyesine geriledi. Dolar/TL ise dolar endeksindeki geri çekilmeye rağmen 18,78 seviyesindeki güçlü seyrini koruyor.

Dolar/TL, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,05 artışla 18,7826 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,09 artışla 1,0745 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,10 artışla 1,2160 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,06 düşüşle 103,2159 seviyesinden işlem görüyor.

ABD merkez bankasının 2022 yılında borçlanma maliyetlerinde yaptığı artışların etkisinin görülmeye başlanması sonrasında yatırımcılar hedef faiz oranının %5'in altında kalabileceğini fiyatlamaya başladı. Bu beklentiler ise dolar endeksi üzerindeki baskının artarak endeksin yaklaşık yedi ayın en düşük seviyelerine gerilemesine yol açtı.

Geçtiğimiz hafta açıklanan veriler, ABD ekonomisinin aralık ayında güçlü bir şekilde istihdam yarattığını gösterirken, ücret artışlarının ise yavaşladığını gösterdi. Bir başka veri ise ABD'de hizmet faaliyetlerinde yavaşlama olduğuna işaret etti.

Bu verilerin ardından yatırımcılar ise Fed Başkanı Powell'ın para politikasıyla ilgili vereceği mesajlara odaklanmıştı.

Ancak, Fed Başkanı Jerome Powell, salı günü İsveç'te yaptığı konuşmada faiz artışları hakkında piyasalara bir ipucu vermedi.

Bu sebeple yatırımcılar yeni odağını, perşembe günü açıklanacak aralık ayına ilişkin ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine çevirdi. 

Analistler, bu verinin Fed'in 31 Ocak-1 Şubat politika toplantısından önceki en önemli ekonomik verilerden biri olduğunu belirtti.

ANZ Research analistleri, "Önemli ABD TÜFE verileri öncesinde döviz piyasalarının durgun seyretmesi, tahvil piyasalarının bu verilere verdiği öneme işaret ediyor." dedi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise pazartesi günü yaptıkları açıklamalarda faiz oranlarının daha da yükselmesi gerektiğini ve yüksek seviyelerde kalmaya devam edeceğini söylemişti.

Brown Brothers Harriman'ın FX Müdürü Win Thin ise dolar endeksindeki zayıflıkla ilgili, "Daha şahin bir Fed söylemi ortaya çıkana kadar, dolar muhtemelen baskı altında kalmaya devam edecektir." dedi.

Dolar/TL ise dolar endeksinin küresel piyasalarda yaşadığı değer kaybına rağmen ılımlı yükselişini sürdürerek yeni rekorlar kırmaya devam ediyor.

REKLAMI KAPAT X