Dolarda ABD bankacılık krizi ve Fed baskısı hakim

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolarda ABD bankacılık krizi ve Fed baskısı hakim
Doviz.com
14.03.2023 12:09

ABD'de teknoloji odaklı Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank'ın çöküşünün ardından daha geniş çaplı bir sistemik kriz yaşanabileceği korkusu, yatırımcıların Fed'in faiz artışlarında yavaşlayabileceğini düşünmesine yol açarak dolar üzerindeki baskıyı artırdı.

Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank'ın ani çöküşünün ardından küresel piyasalarda bankacılık sektörüne yönelik endişeler de artış gösterdi. 

Bu endişelerin ardından ABD Başkanı Joe Biden, pazartesi günü yaptığı açıklamada, gelişmelerin 2008 Mali Krizi'ne benzer nitelik kazanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını ancak sorunlu bankaları korumayacaklarını belirtti. 

Bu durum ise ABD dolarının bir önceki seansta yaşadığı derin kayıplarını telafi etmesine olanak sağladı. Buna göre dolar endeksi salı günü saat 12:00 itibarıyla %0,31 artışla 103,54 seviyesinden işlem görüyor.

Ancak dolar endeksi bu son toparlanma çabasına rağmen büyük rakipleri karşısında son birkaç haftanın en düşük seviyesine yakın seyretmeye devam ediyor.

Dolar endeksinin bu denli satış baskısı altında kalmasındaki temel etkenin ise SVB'nin çöküşüyle başlayan ABD bankacılık krizi ve krizi derinleştirmesinden korkulan Fed baskısı olduğu belirtiliyor.

SVB'nin çöküşü ayrıca Fed'in agresif faiz artışlarının dünyanın en büyük ve birbirine en bağlı bankacılık sektöründeki kilit oyuncuları arasındaki çatlakları ortaya çıkarıp çıkarmayacağına yönelik soruları da gündeme getiriyor.

Bu krizin genele yayılmasını engellemek için ABD'li yetkililer ise son olarak bir dizi acil önlem devreye aldı.

National Australia Bank FX stratejisti Rodrigo Catril, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD'de yetkililerin mevduat sahiplerinin korunacağı yönündeki açıklamalarına rağmen yatırımcıların hala tedirgin hissettiğini ve bu sebeple varlıklarını çekmek istediklerini belirtti.

Yatırımcılar ise ABD'de iflas dalgasının başlamasının ardından Fed'in faiz oranlarını artırmasına yönelik beklentilerini aşağı çekti. 

Piyasa fiyatlaması da şu anda Fed'in gelecek haftaki politika toplantısında faizlerin sabit tutulması ihtimalinin yaklaşık %35 olduğunu, haziran ayı başlarında ise faiz indirimlerinin başlamasının beklendiğini gösterdi. 

Yatırımcılar ayrıca bu beklentilerde değişim yaşatabilecek ve bugün TSİ 15:30'da açıklanacak ABD enflasyon raporunu bekliyor. 

Analistler bu verinin, Fed'in faiz artırımı yoluna devam edip etmeyeceği ya da bankacılık sistemine biraz nefes aldırmak için para politikasını daha da sıkılaştırmaktan geri durup durmayacağı konusundaki belirsizliğe çözüm sunabileceğini belirtiyor.

REKLAMI KAPAT X