Arza ilişkin endişeler petrol fiyatlarında yükselişe sebep oldu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Arza ilişkin endişeler petrol fiyatlarında yükselişe sebep oldu
Doviz.com
13.12.2022 12:27

ABD'ye petrol taşıyan önemli bir boru hattının kapalı kalması arza ilişkin endişeleri artırarak, petrol fiyatlarının salı günü yükselişe geçmesine sebep oldu.

Brent petrol, bugün saat 12:15 itibarıyla %1,69 artışla varil başına 79,31 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, %1,48 artışla 74,25 seviyesinden işlem görüyor.

ANZ Research analistleri Brian Martin ve Daniel Hynes, salı günü müşterilerine gönderdikleri bir notta, "Ham petrol, arz tarafındaki sorunların zayıf talep endişelerine baskın gelmesiyle değer kazandı." ifadelerini kullandı.

Keystone Boru Hattı, 7 Aralık'ta ABD'nin Kansas eyaletinde 14.000 varillik bir sızıntının rapor edilmesinden sonra kapatılmıştı. TC Energy firması ise, Orta Batı ve Körfez Kıyısı'ndaki rafinerilere ham petrol taşıyan hattın yeniden faaliyete geçmesi için hala bir zaman çizelgesi yayımlamadı.

Alberta'dan ABD'nin güneyine günde 620.000 varil ham petrolü sevk eden TC Energy firmasının Keystone Boru Hattı'nın kapatılması ayrıca Cushing ve Oklahoma'daki depolama merkezlerinde stokların azalmış olabileceği ihtimalini de artırdı.

Piyasalar  boru hattının hala açılmamış olmasının ardından ABD’de ham petrol stoklarının düşmesini beklemeye başladı. Buna göre, Reuters anketine katılan yedi analist, 9 Aralık tarihine kadarki haftada stokların ortalama 3,9 milyon varil düşüş göstermesini beklediğini söyledi.

Yapılan bu anket, Amerikan Petrol Enstitüsü'nün salı günü ve Enerji Enformasyon İdaresi'nin çarşamba günü açıklayacağı raporlar öncesinde gerçekleştirildi.

Dünyanın en büyük ikinci petrol ithalatçısı olan Çin'de ise, Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesinin talebi artıracağı beklentileri petrol fiyatlarındaki yükselişe destek oldu.

Haitong Futures analistleri, "Kısıtlamaların kaldırılması yurt içi taşımacılık ve seyahat talebinin toparlanmasını kolaylaştıracaktır." dedi.

Ancak analistler, Çin'in büyük şehirlerinde artan Covid vakalarının hala piyasa duyarlılığını dizginlediğini ve petrol fiyatlarına daha güçlü bir destek verilmesi için talebin toparlandığına dair net sinyallerin görülmesi gerektiğini belirtti.

Bank of America analistleri ise, Çin'de ekonominin yeniden açılmasının, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını artırma konusunda güvercin bir tavır sergilemesiyle birleştiğinde yakıt talebini artırabileceğini ve brent petrol fiyatlarını varil başına 90 doların üzerine çıkarabileceğini söyledi.

REKLAMI KAPAT X