Brent petrol Çin'deki belirsizlik sebebiyle düşüşte

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol Çin'deki belirsizlik sebebiyle düşüşte
Doviz.com
18.10.2022 13:07

Brent petrol, arz sıkıntıları ve soğuyan doların desteğine rağmen Çin'in yakıt talebi görünümünün belirsizliğini koruması sebebiyle düşüşüne devam ediyor.

Brent petrol, bugün saat 13:00 itibarıyla %0,65 düşüşle varil başına 91,02 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, %0,73 düşüşle 83,91 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin de dahil olmak üzere altı büyük para birimi karşısında doların performansını ölçen dolar endeksi, 7 Ekim'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Piyasalar, daha zayıf bir doların petrolü daha ucuz hale getirerek petrol fiyatlarını yukarı yönlü desteklemesini bekliyordu.

Çin'in COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle aksayan ekonomisine yardımcı olmak için gevşek para politikasına bağlı kalacağı söylentileri de fiyatları yukarı yönlü destekleyen bir diğer gelişme olmuştu.

ANZ Research analistleri, “OPEC+ grubunun yüksek üretim kesintisi kararını almasının ardından, yatırımcıların vadeli işlemlerde uzun pozisyonlarını artırdı.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ancak, CMC Markets analisti Tina Teng, "Dünyanın en büyük petrol ithalatçısının salı günü açıklaması planlanan ekonomik verileri ertelemesinin ardından, Çin'in yakıt talebi görünümü belirsiz kalmaya devam ederek, petrol fiyatlarındaki düşüşü tetikledi." dedi.

Teng ayrıca, “Çin'in sıfır-COVID politikasına bağlı kalması, ülkenin ekonomik büyümesine ilişkin belirsizlikleri artırmaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Analistler, ABD petrol stoklarının anketlere göre, 14 Ekim'e kadar olan haftada 1,6 milyon varil arttığı belirtti. Stokların artması, petrol fiyatlarının düşmesinde bir diğer önemli sebep oldu.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ABD'nin en büyük kaya petrolü havzası olan Teksas ve New Mexico'daki Permian Havzası'ndaki üretimin bu ay günde yaklaşık 50.000 varil (bpd) artarak 5,453 milyon bpd'ye yükselmesini beklediğini belirtti.

REKLAMI KAPAT X