Brent petrol, Çin'den gelen iyimserlikle 82 dolara çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol, Çin'den gelen iyimserlikle 82 dolara çıktı
Doviz.com
12.01.2023 12:03

Brent petrol çarşamba günü Çin'in talep görünümdeki iyileşmenin etkisiyle 82 dolara çıkarken; fiyatlardaki yükseliş bugün ABD'den gelecek enflasyon verileri öncesinde duruldu.

Brent petrol, bugün saat 12:00 itibarıyla %0,22 düşüşle 82,49 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,28 düşüşle 77,19 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki gösterge de çarşamba günkü seansta %3'e yakın artış gösterdi.

Fiyatlardaki bu yükselişte Çin'in sıkı COVID-19 kısıtlamalarını sona erdirmesi etkili oldu. Bu hamlenin ardından yakıt talebinin 2023'te artacağı yönündeki iyimserlik de arttı.

CMC Markets analisti Tina Teng, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Çin, tatil sezonu öncesinde ham petrol stoklarını artırıyor, zira COVID politikasındaki U dönüşü talep görünümü oldukça iyileştirdi." dedi.

Çin, Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı ise COVID-19 kısıtlamalarından kaynaklanan üretim ve lojistik aksaklıklarına rağmen sanayi üretiminin 2022'de bir önceki yıla göre %3,6 oranında artmasının beklendiğini söyledi. Üretimin artması beklentisi ise fiyatlardaki yükselişin bir diğer önemli sebebi oldu.

Vortexa APAC stratejisti Serena Huang ise Çin'in yeniden açılmasıyla petrol piyasasında iyimserliğin devam ettiğini ve Çin'de tatil sezonu yaklaşırken artan seyahatler benzin ve jet yakıtı talebinin petrol fiyatlarını desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Ancak, brent petrol fiyatı bugün TSİ 16:30'da açıklanacak ABD enflasyon verisi öncesinde düşüşe geçti.

CMC Market analisti Tina Teng, yaklaşan ABD enflasyon verilerinin petrol için önemli bir risk faktörü olduğunu belirtirken, "Perşembe günü açıklanacak veri öncesinde yatırımcılar temkinli davranıyor." dedi.

 

REKLAMI KAPAT X