Mali kriz endişeleri sonrasında brent petrolde düşüş hızlandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Mali kriz endişeleri sonrasında brent petrolde düşüş hızlandı
Doviz.com
14.03.2023 13:28

Silicon Valley Bank'ın çöküşünün hisse senedi piyasalarını sarsması ve yeni bir mali kriz korkusunu tetiklemesiyle petrol fiyatları salı günü 1 dolardan fazla düşerek önceki günkü kayıplarını derinleştirdi.

Brent petrol, bugün saat 13:15 itibarıyla %2,23 düşüşle 79,00 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %2,66 düşüşle 72,81 seviyesinden işlem görüyor.

Silicon Valley Bank'ın kapanması, ABD Merkez Bankası'nın geçen yılki keskin faiz artışları sonrasında diğer bankalara ilişkin endişeleri de artırdı.

Bu gelişmenin ardından yatırımcılar, önümüzdeki hafta gerçekleşecek ABD Merkez Bankası'nın faiz toplantısında 50 baz puanlık (bps) faiz artırımı beklentisinden vazgeçerken, 25 baz puanlık bir artış öngörmeye başladı.

Küresel piyasalar ayrıca faiz öngörüsünde değişikliğe sebep olabilecek ABD enflasyon verilerini beklemeye başladı.

Reuters anketine katılan ekonomistler ise tüketici fiyatlarının şubat ayında %0,4 artış göstermesini bekliyor; bu beklentinin gerçekleşmesi durumunda ise TÜFE'deki yıllık artış, şubat ayında %6'ya inerek, Eylül 2021'den bu yana yaşanan en küçük artışa işaret edecek.

National Australia Bank analistleri, konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, beklenenden daha güçlü gelebilecek bir enflasyon verisinin yakın vadeli petrol fiyatları üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı yaratabileceğini söyledi.

CMC Markets analistlerinden Leon Li ise Silicon Valley Bank'ın yarattığı şok dalgalarının ötesinde, petrol fiyatlarının sıkı Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasına rağmen Çin'de beklenenden daha zayıf bir ekonomik toparlanma olması sebebiyle baskı altında olduğunu söyledi.

Li, "Piyasa daha önce Çin ekonomisinde güçlü bir toparlanma bekliyordu, ancak en son şubat ayı enflasyon oranı yıllık bazda yalnızca %1 olarak gerçekleşti ve bu da Çin ekonomisinin mevcut deflasyonist durumunu ve zayıf talebini yansıttı." dedi.

Çin İstatistik Bürosu’nun geçen hafta açıkladığı veriler ise dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde tüketici enflasyonunun şubat ayında son bir yılın en düşük oranına gerilerken, alışveriş yapanların ise 2022'nin sonlarında pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasına rağmen temkinli davranmaya devam ettiğini gösterdi.

Yatırımcılar ise petrol fiyatlarının kısa vadeli seyri için ABD enflasyon verisi ve Çin'den gelebilecek haberlerin dışında, arz tarafında Amerikan Petrol Enstitüsü'nün bugün yayımlayacağı ABD petrol stoklarına ilişkin verileri bekleyecek.

Reuters anketine katılan altı analist, ortalama olarak ham petrol stoklarının 10 Mart'a kadar olan haftada yaklaşık 600.000 varil arttığını tahmin ediyor.

REKLAMI KAPAT X