Euro Bölgesi’nde ÜFE Artışı Beklentiyi Aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro Bölgesi’nde ÜFE Artışı Beklentiyi Aştı
Doviz.com
05.04.2018 15:33

AB İstatistik Ofisi Eurostat Şubat 2018 Üretici Fiyat Endeksi raporunu Perşembe günü yayımladı.   Eurostat’ın raporuna göre Üretici Fiyatları  Şubat ayında bir önceki aya göre aylık bazda %0,1 artış göstererek, değişim öngörmeyen beklentiyi aşarken, AB Bloğu’nda endekste bir değişim gözlenmedi. 

 

Ocak ayında ise Euro Bölgesi ve AB Bloğu’nda üretici fiyatları bir önceki aya göre aylık bazda %0,4 artış kaydetti. 

 

Yıllık bazda ise Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre üretici fiyatları Euro Bölgesi’nde  %1,6 artış kaydederek, %1,5 olan beklentiyi aşarken, AB Bloğu’nda   %1.8 yükseldi. 

 

Euro Bölgesi’nde ÜFE, Şubat ayında bir önceki aya göre; ara mallarında %0,3 ve sermaye mallarında %0,1 arttı, dayanıklı ve dayanıksız mallarda değişiklik göstermedi ve enerji sektöründe %0,2 geriledi.  Enerji sektörü hariç tutulduğunda ise ÜFE, %0.2 artış gösterdi. 

 

AB Bloğu’nda ise Şubat ayında bir önceki aya göre aylık bazda değişim göstermeyen ÜFE;  ara mallarında %0.3 ve sermaye malları ve dayanıklı tüketim mallarında %0,1 artarken, dayanıksız tüketim mallarında %0,1 ve enerji sektöründe %0,8 geriledi.  Enerji fiyatları hariç tutulduğunda ise üretici fiyatları Şubat ayında %0,1 artış gösterdi.

 

Üye ülkeler arasında Şubat ayında bir önceki aya göre en yüksek ÜFE artışı, %2,2 ile Estonya,  %1,4 ile  Danimarka, %1.0 ile Slovakya’da kaydedilirken,  en büyük düşüş  ise %1,1 ile Yunanistan   ve  %0,7 ile İngiltere’de kaydedildi. 

 

Yıllık bazda Euro Bölgesinde üretici fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre; ara mallarında % 2.4, enerji seköründe %2,0 ve sermaye malları ve dayanıklı tüketim mallarında  %0,1 ve dayanıksız tüketim mallarında ise %0.9 artış kaydetti.   Enerji fiyatları hariç tutulduğunda da ÜFE  %1,6 artış gösterdi. 

 

AB Bloğu’nda ise yıllık bazda üretici fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre; ara malarında %2.6, enerji seköründe %2.3, dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarında %1.2, ve sermaye mallarında ise %1,0 artış gösterdi.   Enerji fiyatları hariç tutulduğunda bölgedeki üretici fiyatları %1,7 artış gösterdi. 

 

Üye ülkeler arasında Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre en yüksek ÜFE artışı, %5,4 ile Estonya, %4,4 ile Bulgaristan, %3,8 ile Letonya ve %3,6 ile Macaristan’da kaydedilirken,    en büyük düşüş ise %2,0 ile Lüksemburg, %0,7 ile Yunanistan ve %0,6 ile İrlanda ve Kıbrıs Rum Kesiminde kaydedildi. 

REKLAMI KAPAT X