FOMC: Mart ayında faiz artışının duraklatılması değerlendirildi ancak faiz artırımına karar verildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
FOMC: Mart ayında faiz artışının duraklatılması değerlendirildi ancak faiz artırımına karar verildi
Doviz.com
12.04.2023 21:12

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 21-22 Mart tarihlerinde düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımlandı.

Politika faizinin 25 baz puan artışla yüzde 4,75-5,00 aralığına yükseltildiği son Fed toplantısının tutanakları, yetkililerin bankacılık sektörüne ilişkin zorluklar nedeniyle faizde zirve beklentilerini düşürdüğünü gösterdi. Ayrıca, birkaç Fed yetkilisinin mart ayında faiz oranlarını duraklatmayı değerlendirdiği bilgisi paylaşıldı.

ABD'nin yayımladığı bilgilere göre, tutanaklarda şu bilgiler yer aldı:

“Yetkililer bankalardaki çalkantının ardından faiz oranları için hedef aralığını düşürdü.

Katılımcılara göre, toplantı öncesi son veriler enflasyondaki düşüşün beklenenden daha yavaş ilerlediğine işaret etti.

Katılımcılar, Fed’in ve diğerlerinin eylemlerinin bankacılık sektörü koşullarını sakinleştirmeye yardımcı olduğu konusunda hemfikir kaldı.

Bankacılık krizinden önce, birçok katılımcı uygun politika rotasının aralık ayına göre biraz daha yüksek olduğunu düşünüyordu.

Fed’in 21-22 Mart toplantısında katılımcılar, bankacılık sektöründeki streslere rağmen faiz oranı tahminlerini aralık ayına göre değiştirmedi.

Fed üyeleri 2023’ün sonlarından itibaren ılımlı bir resesyon öngördü. Katılımcılar konut dışı temel hizmetlerde enflasyonun düştüğüne dai̇r çok az kanıt olduğu konusunda hemfikir kaldı.

Mart ayındaki Fed toplantısında tüm yetkililer 25 baz puanlık faiz artışını destekledi. Katılımcılar bankacılık sisteminin sağlam ve dirençli olduğu konusunda hemfikir kaldı.

Birkaç yetkili mart ayı FOMC toplantısında ara verilip verilmeyeceğini değerlendirdi.

Katılımcılar, bankacılık sektöründeki gelişmelerin daha sıkı kredi koşullarına yol açarak faaliyetler, işe alımlar ve enflasyon üzerinde baskı yaratacağı görüşünü dile getirdi.

Ancak katılımcılar, attıkları adımların durumu sakinleştirmeye ve yakın vadeli riskleri azaltmaya yardımcı olduğunu ve bir artışın uygun olduğuna karar vermelerine olanak tanıdığını belirtti.

Birçok Fed yetkilisi politika esnekliğine duyulan ihtiyacı vurguladı.

Enflasyon Komite'nin yüzde 2 olan uzun vadeli hedefinin oldukça üzerinde kalınmaya devam ettiği paylaşıldı."

Etiketler: Fed tutanakları
REKLAMI KAPAT X