“Merkez Bankası da dövizini Kapalı Çarşı'dan alıyor”

Okuma Süresi: 2 Dakika
“Merkez Bankası da dövizini Kapalı Çarşı'dan alıyor”
Doviz.com
10.04.2023 09:32

Döviz ihtiyacını İstanbul’daki Kapalı Çarşı'dan karşılayan kurumlara Merkez Bankası’nın da katıldığı iddia edildi. Buna göre TCMB’nin tekerlekli demir sandıklarla her gün buradan dolar topladığı bildirildi.

Döviz arzında yaşanan sorun ve uygulanan sıkı gözetim uygulamaları, Kapalı Çarşı'yı yeniden gündeme taşıdı.

Özel şirketlerden döviz borcu olan vatandaşa ve kamuya kadar birçok kurum ve kişi Kapalı Çarşı'ya yöneldi.

Ekonomi gazetesinden Yener Karadeniz’in haberine göre sadece Merkez Bankası, demir sandıklar ile çarşıya her gün 5 milyar TL getiriyor ve karşılığında 260 milyon dolar topluyor. Benzer şekilde bankalar ve döviz bürolarının uyguladığı sıkı kurallardan kaçan şirketler de Kapalı Çarşı'ya yöneliyor.

Ekonomi gazetesinin atıfta bulunduğu Kapalı Çarşı kaynakları ise çarşı tarihinde ilk kez Merkez Bankası’nın bu şekilde döviz topladığını, bu nedenle de ilk kez çarşıda döviz fiyatının piyasanın üstüne çıktığını söyledi.

Bu işlemin ayrıca dört-beş döviz bürosu ile gerçekleştiğini belirten kaynaklar, uygulamayı ‘seçim sonrasına hazırlık’ olarak nitelendirdi.

Çarşıda işlemler ise tekerlekli demir sandıklarla gerçekleştirilerek, İçişleri Bakanlığı’na ait olduğu iddia edilen kamu hizmet araçları ile taşındı.

Saat 17'de hareketlilik yükseldi 

Yener Karadeniz'in aktardığına göre geçen hafta cuma günü Kapalıçarşı'da 3-4 tekerlek üzerine oturtulmuş demir sandıklar güvenlik görevlileri eşliğinde bir döviz bürosundan diğerine gitti. O esnada işleme açık olan döviz büroları kepenklerini indiriyor işlem tamamlandıktan sonra yeniden işleme açılıyordu. Saat 17:00’a yaklaştığında hareketlilik daha da yüksek seviyeye çıktı.

Kapalıçarşı kaynakları ise durumu şu sözlerle açıkladı:

“Kapalıçarşı’nın döviz fiyatı yaklaşık 1-1,5 ay önce piyasadan daha düşüktü. Son dönemde reel sektörün yanı sıra Merkez Bankası da çarşıdan alım yapmaya başladı. Banka yetkilileri her gün yüklü miktarda TL getiriyor ve çarşıdan döviz topluyor. Çarşıda döviz fiyatları bu nedenle her hafta bir önceki haftadan daha yüksek oluyor ve makas çarşı lehine açılıyor.” 

REKLAMI KAPAT X