Biden’ın SEC için adayı kriptoya hiç de yabancı değil

Okuma Süresi: 2 Dakika
Biden’ın SEC için adayı kriptoya hiç de yabancı değil
Doviz.com
21.01.2021 16:56

Gary Gensler’in ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu başkanı olmak için adaylığı kriptopara endüstrinde iyi bir karşılık buldu. Bilindiği üzere Gensler, blockchain teknolojisine ilgili bir isim.

Trump döneminde başkanlık yapan Jay Clayton önderliğinde SEC, kriptopara endüstrisinde birçok yaptırımla endüstriye bakış açısını göstermişti. Ancak kriptoparalar hakkında bir genel düzenlemeyle ilgili belirsizlikler çok fazla ve kriptopara endüstrisi bir an önce bu durumun netleşmesini istiyor.

Coin Center yöneticisi Jerry Brito, Gary Gensler ile ilgili açıklamasında, Gensler’in konu hakkında çok bilgili olduğunu, geçtiğimiz yıllarda kendini bu konuda geliştirdiğini, sektör ve ekosistemle hakkında pek çok fikri olduğunu belirtmişti.

Eski bir bankacı olan Gensler, daha önceleri Hazinede görev almış, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komiyonu’nun başında bulunmuş ve MIT’de blockchain teknolojisi konusunda kurslar vermişti. Ayrıca Media Lab’ın Dijital Para Girişimi’nde de danışmanlık yapmıştı.

2018 yılında yaptığı bir konuşmada Ether ve XRP’nin Bitcoin’den farklı olarak menkul kıymet olmaya yakın olduğunu söylemişti. Haziran ayında SEC’in kurumsal finans direktörü Willian Hinman, günümüzde Ether’in bir menkul kıymet olmaktan uzak olduğunu, merkeziyetsiz yapısının onu menkul kıymet olmaktan çıkarttığını ancak, ilk zamanlarında menkul kıymet olmaya daha yakın olduğunu belirtmişti.

Jay Clayton’ın SEC’teki görevinden ayrılmadan sadece günler öncesinde SEC, XRP yüzünden Ripple’a dava açmaya karar vermişti. Bu duruşma 22 Şubatta görülecek. SEC’in Ether konusunda bir girişiminin olmaması Ether’in bir menkul kıymet olarak görülmediği düşüncesini güçlendiriyor.

Gensler kriptoparalara ilgi duyuyor ve onları takdir ediyor olmasına rağmen bu durum görevi boyunca kriptoparalara karşı bir girişimi olmayacağı anlamına gelmiyor. Gensler, Jerry Brito’nun deyimiyle “Menkul kıymetler yasasına ve uygulanmasına takmış biri”. Brito genel anlamda sorunun SEC ile değil yasalarla ilgili olduğunu da ekliyor.

Gensler kriptoparalar ile ilgili ayrı bir birim kurmayı ve bu ekibi kriptoparalarla iç içe uzmanlardan oluşturmayı düşünüyor. Bu birim doğrudan kendisine bilgi akışı sağlayacak.

SEC vekili Hester Peirce de sektöre oldukça ılımlı yaklaşan bir isim. Pierce geçtiğimiz sene önümüzdeki 5 sene için yeniden vekil seçilmişti. Bazı çevrelerce Kripto Anne olarak da biliniyor.

Kriptopara endüstrisi regülasyonlarla ilgili gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyor. ICO regülasyonlarına ek olarak sırada neler olacağı büyük bir merak konusu. Gensler kriptoparalarla menkul kıymetler arasındaki sorunları çözmek için iyi bir aday gibi görünüyor.

Son olarak Gensler’in görevine başlamadan önce Senato’dan onay alması gerektiği unutulmamalı.

Yazar: Mert Doğan

REKLAMI KAPAT X