Vadesiz Hesap Nedir? Nasıl Açılır?

Okuma Süresi: 7 Dakika
Doviz.com
25.05.2018 10:00

Vadesiz Hesap Nedir?

Vadesiz hesap, belirsiz süreli ve para yatırma ve çekme amacına hizmet eden bir banka hesabı türüdür. Bankalarda bireysel ve kurumsal vadesiz hesap açılabildiği gibi altın ve döviz cinsinden varlıkların saklanmasına yönelik olarak farklı türlerde vadesiz hesaplar açılabilir.Yabancı para cinsinden açılan vadesiz hesaplara Vadesiz Döviz Tevdiat Hesabı (DTH) adı verilir. Her para birimi için ayrı bir vadesiz hesap açılaması gereklidir. 

Örneğin; vadesiz Türk Lirası hesabı, vadesiz ABD doları hesabı, vadesiz euro hesabı gibi. 

Vadesiz hesaplar güvenli bir şeklide para saklamak için en uygun hesaplardır. Vadesiz hesaplarda bulunan paralara, vadeli hesaplarda olduğu gibi faiz işletilmediği için vadesiz hesap para biriktirme amacına uygun bir hesap türü değildir. Güvenli olarak nakit saklama, para yatırma ve çekmeye ek olarak, şubelerden ve bankaların sağladığı telefon bankacılığı hizmeti, ATM ’ler, internet bankacılığı ve akıllı cep telefonlarına indirilen mobil bankacılık uygulamaları kanalıyla, vadesiz hesaplar üzerinden, havale, EFT, fatura, vergi sigorta primi ve alışveriş ödemeleri gibi çok çeşitli bankacılık işlemleri kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir. Vadesiz hesap sahipleri bankaların sunduğu sayısız bankacılık hizmetinden yararlanarak zamandan tasarruf sağlar. 

Bankacılık işlemlerini banka şubelerine gitmeden gerçekleştirmek için önce bir vadesiz hesap açtırmanız gereklidir. Dileyen herkes ve her kuruluş bankanın talep ettiği belgeleri sunarak istediği sayıda vadesiz banka hesabı açtırabilir. 

Vadesiz hesabınıza dilediğiniz zaman ve dilediğiniiz kadar para yatırılabilir, para ekleyebilir veya çekebilirsiniz. Vadesiz hesapta tutulan paraların cepteki paradan pek bir farkı yoktur ve hesap bakiyesi sıfıra düştüğünde hesap kapanmaz. Vadesiz hesapta bulunan paranın kullanımını sınırlayıcı hiç bir koşul yoktur ve her an kullanıma açıktır. Vadesiz hesaplarda bulunan paraların her an kullanıma hazır tutulması gerektiği için bankalar bu kaynakları kredi vermek için kullanamaz.

Ülkemizde kısa bir süre önce uygulamaya giren dijital veya şubesiz bankacılık kanalından açılan vadesiz hesaplar (e-mevduat hesapları) ise operasyon ve şube giderleri olmadığı için geleneksel vadesiz hesaplara göre kullanıcılara daha farklı avantajlar sağlayabiliyor. Bankalar e-mevduat hesaplarında bulunan paralara değişen oranlarda günlük faiz ödemesi yaptıkları gibi bu hesaplardan hesap işletim ücreti almıyor. Ayrıca havale ve EFT işlemleri gibi bir dizi bankacılık işlemi de bu hesaplar üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirilebiliyor. E-mevduat hesaplarının, vadeli hesaplara kıyasla çok sınırlı da olsa, bir faiz getirisi sağlaması kullanıclar için tercih sebebi olabiliyor.

Nakit varlıkların, birikimlerin ve günlük nakit ihtiyacı için kullanılan paraların yastık altında atıl olarak tutulması yerine bankalarda açılacak vadesiz hesaplarda saklanmasının ve nakit kullanımının en aza indirilmesinin özendirilmesinin hem bireysel hesap kullanıcıları, hem bankacılık sistemi ve hem de ülke ekonomisine sayısız fayda sağladığı bir gerçektir.

Vadesiz Banka Hesabının Kullanıcılara Sağladığı Avantajlar

Vadesiz hesap kullanıyorsanız, bankanın verdiği banka hesap kartı sayesinde, üzerinizde büyük miktarlarda nakit para taşımanıza gerek yoktur. Dilediğiniz zaman banka hesap kartınızı kullanarak ATM’lerden ihtiyacınız kadar nakit çekebilirsiniz. 

Vadesiz hesabanıza entegre edilen banka hesap kartınızı alışverişlerde nakit ödeme aracı olarak kullanabildiğiniz gibi internet üzerinden yapacağınız alışverişlerde de kredi kartı gibi kullanabilirsiniz.

Vadesiz banka hesabınız üzerinden yaptığınız her işlemin tarih, tutar bilgileri ve içeriği kayıt edilir ve bu kayıtlar birkaç yıl süreyle erişiminize açık tutulur. Böylece yaptığınız ödemeleri, harcamalari, bankacılık işlemlerini ve gelir ve giderlerinizi birkaç yıl geriye giderek kolayca takip edebilirsiniz. Bu sayede harcamalarınızı daha kolay kontrol altına alarak tasarrufa yönelebilirsiniz.

İnternet bankacılığı, telefon bankacılığı, ve mobil bankacılık uygulamaları aracılığıyla havale, EFT, fatura, vergi ve sigorta ödemeleri, diğer ödemeler ve para transferleri gibi bankacılık işlemlerini şubeye veya ATM’lere gitmeye gerek duymadan bilgisayarınızdan veya akıllı telefonunuzdan birkaç tıkla gerçekleştirebilirsiniz. 
Bu hesaplara tanımlanan otomatik fatura ödeme talimatları ile düzenli olarak ödenen faturalar, son ödeme gününde hesapta yeterli bakiye bulunduğu sürece, hesap sahibinin herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmadan otomatik olarak ödenir.

Vadesiz banka hesabının birincil amacı nakit para yatırma ve çekme olmakla birlikte, vadesiz hesaplarda bulunan paralar çalınma veya kaybolma riski olmadan bankalarda güvenli olarak saklanır. 

Türk Lirasının yanı sıra ABD doları, euro veya altın cinsinden birikimlerinizi de vadesiz hesaplarda güvenle saklayabilirsiniz. 

Vadesiz hesap açtırdığınızda bu hesaba tanımlanan kredi kartı ve diğer kredili ürünleri kullanmaya başlayarak aynı zamanda kredi sicilinizin ve kredi notunuzun oluşmasını sağlayabilirsiniz.

Vadesiz banka hesabı kullanımının yaygınlaşması, ülke ekonomisine ve bankacılık sisteminin etkin ve sağlıklı olarak çalışmasına da önemli katkılar sağlar;

Para transferleri ve çeşitli ödemelerin banka hesapları üzerinden yapılması piyasada dolaşımda bulunan paraların ve yastık altında saklanan küçük birikimlerin bankacılık sistemine sokularak kayıt altına alınmasını sağlar. Böylece ekonomideki kayıt dışılık azalır ve ülke içindeki para hareketlerinin izlenmesi kolaylaşır. Banka hesaplarında tutulan mevduatlar bankaların faaliyetlerini sürdürmelerinde hayati bir öneme sahiptir. Mevduat kaynağı olmayan bankaların faaliyetlerini sürdürmesi mümkün değildir. Müşterilerinden topladığı mevduatlarla yatırımcılara kredi sağlayan bankalar, küçük birikimleri yatırıma dönüştürerek ekonomiye kazandırırken aynı zamanda faaliyetlerinin sürdürülebilir olmasını sağlarlar. 

Vadesiz mevduatlar bankalar açısından en düşük maliyetli kaynak olması nedeniyle en kârlı bankacılık üründür. Bankalar vadesiz hesaplara genel olarak faiz ödemedikleri için vadesiz hesaplarda tutulan paralar bankacılık sistemine kısa vadeli ve sıfır maliyetli kaynak akışı sağlar. Bu nedenle bankaların topladıkları vadesiz mevduatlar, bankaların karlılığının artması ve bankacılık sisteminin etkin ve sağlıklı olarak çalışmasında çok önemli rol oynar.

Ayrıca bankalarda açılan her yeni vadesiz hesap bankalar için bankacılık ürünlerini kullanacak yeni bir müşteri anlamına gelir. Vadesiz hesap açtıran müşteriler bankanın hizmetlerinden memnun kalmaları halinde bankanın sunduğu kredi kartı ve diğer kredili ürünleri kullanmayı tercih edeceklerdir.

Vadesiz Hesap Nasıl Açılır?

Vadesiz hesap açmak oldukça kolaydır. Bu işlem için bankanın sizden istediği belgeleri yanınızda bulundurmanız ve birkaç form doldurmanız ve hesap açılış sözleşmesi imzalamanız yeterlidir. 18 yaşını tamamlayan tüm bireyler vadesiz banka hesabı açtırabilir. Ancak, bir çok banka 18 yaşın altında olan bireylerin de bankacılık hizmetlerinden yararlanması için bazı özel uygulamalar yapmaktadır. 

Vadesiz hesap açmak için dilediğiniz bir banka şubesine kimlik belgelerinizle gitmeniz yeterlidir. Şube yetkilileri çok kısa bir süre içinde vadesiz hesabınızı açarak kullanıma hazır hale getirirler. ATM’leri kullamak için ihtiyacınız olan banka hesap kartı veya ATM kartı veya internet bankacılığını kullanabilmeniz için gerekli şifreler, 3 ila 7 gün içinde bankaya verdiğiniz adresinize iletilir. Banka kartınız ve şifreniz ulaştıktan ve internet bankacılığı ve telefon bankacılığı şifrelerinizi oluşturduktan sonra hesabınızı kullanmaya başlayabilir ve bankanızın vadesiz hesap sahiplerine sunduğu bankacılık tüm hizmetlerinden faydalanmaya başlayabilirsiniz. 

Bankaların Vadesiz Hesap Açmak İçin Talep Ettiği Belgeler

Geçerli kimlik belgesi: Kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuzu yanınızda bulundurmanız gereklidir.

Adres ve telefon numarası bilgileri: Adresinizi kanıtlayacak adınıza gelen bir fatura, haberleşme iletilerinin size ulaşılabileceği ev ya da iş adresi bilgisini ve cep telefonu numaranızı paylaşmanız şifre işlemleri ve internet bankacılığı kullanımı için gereklidir.

Vadesiz hesap açılış sözleşmesi: Bankacılık kanunu gereği vadesiz hesabınızın kullanımı ve işletilmesiyle ilgili hükümleri içeren hesap açılış sözleşmesini okuduktan sonra hesap sahibi sıfatıyla imzalamanız gereklidir. 

Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından hesabınız kısa sürede kullanıma açılacaktır. Bankalar vadesiz hesap açmak için bir ücret talep etmezler ancak vadesiz hesaplara sağladıkları hizmetler karşılığında yıllık hesap işletim ücreti adı altında bir ücret talep ederler. Bu ücret otomatik olarak yılda bir veya altı ayda bir kez hesap bakiyesinden alınır. Her bankanın uyguladığı yıllık hesap işletim ücreti farklıdır. Ancak, bankalar artan rekabet karşısında otomatik fatura ödeme bazı şartları yerine getiren vadesiz hesap müşterilerinden hesap işletim ücreti almıyor. Örneğin, bir çok banka, düzenli maaş ödemesi yapılan veya belirli sayıda otomatik fatura ödeme talimatı tanınmlanan hesaplardan ve öğrencilerin hesaplarından yıllık hesap işletim ücreti almıyor. 

Bankada daha önceden açtırdığınız hesaplar nedeniyle kimlik ve adres bilgilerinizin bankanın sisteminde mevcut olması halinde, şubeye gitmenize gerek kalmadan telefon bankacılığı, internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulaması üzerinden de vadesiz hesap açabilir ve bankacılık hizmetlerinden faydalanmanız için kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.

Bankaların sundukları hizmetler temelde aynı olmakla birlikte, hizmet politikaları, uygulamaları, sağladıkları avantajlar, çeşitli bankacılık işlemlerinden aldıkları masraf, ücret ve komisyonlar büyük farklılıklar gösterebileceği için vadesiz hesabınızı açmadan önce ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra alternatifler arasında küçük bir araştırma yaparak ihityaçlarınızı en uygun ve en avantajlı şekilde karşılayabilecek olan bankayı seçmeniz hesabınızı daha etkin bir şekilde kullanmanıza katkı sağlayacaktır. 

Banka Seçiminde Dikkat Etmeniz Gereken Kriterler

Ücret, komisyon ve masraflar: Vadesiz hesabınızı açtıracağınız bankayı seçerken, bankaların vadesiz hesaplar üzerinden yapılan bankacılık işlemleri için aldıkları ücret, komisyon ve masraflar ile yıllık hesap işletim ücretlerini karşılaştırılarak, sık yaptığınız işlemleri en düşük maliyetle gerçekleştirebileceğiniz bankayı seçerek bankacılık işlemlerinizde önemli oranda tasarruf sağlayabilirsiniz.

Şube ve ATM sayısı: Vadesiz hesap üzerinden yapılan işlemlerin çok çeşitli olması nedeniyle sıklıkla ulaşılması gereken bir hesap türü olduğu için vadesiz hesabın açılacağı bankanın yurt çapında geniş bir şube ve ATM ağına sahip olması ve bankanın şube ve ATM’lerinin hesap sahibinin kolayca ulaşılabileceği noktalarda konumlandırılmış olması önemli bir kriterdir. Para yatırma, çekme ve diğer bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirileceğiniz şube ve ATM’lerin sayısını ve bunların vadesiz hesabınıza dilediğiniz zaman ve sıklıkta erişebileceğiniz noktalarda bulunup bulunmadığını araştırarak sizin için en uygun olan bankayı seçerek vadesiz hesabınızı etkin bir şekilde kullanabilirsiniz. 

İlgili Makaleler

REKLAMI KAPAT X