ABD enflasyon verileri ne anlam ifade ediyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
ABD enflasyon verileri ne anlam ifade ediyor?
Hamit Alp Ünlü
12.05.2023 08:38

ABD’de çarşamba günü açıklanan nisan ayı TÜFE verilerinin ardından dün de nisan ayı ÜFE verileri açıklanırken, iki veri de enflasyonla mücadele konusunda olumlu bir görüntü çizdi.

Ülkemiz bu hafta sonu gerçekleşecek seçimlere odaklanmışken, ABD’de borç limitine ilişkin kriz ve temerrüt ihtimali gündemi meşgul eden konulardan biri olarak göze çarpmakta. Konuyla ilgili olarak ABD Başkanı Joe Biden’ın yaptığı açıklamanın ardından dün de ABD Hazine Bakanı Janet Yellen konuyla ilgili uyarıda bulundu. Buna göre Biden, ABD’nin temerrüde düşmesi halinde bunun tüm küresel piyasanın başını derde sokacağını ifade ederken, Yellen ise temerrüde düşülmesi halinde ABD’nin küresel liderliğini kaybedebileceği uyarısında bulundu. Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack da olası bir temerrüdün küresel piyasalarda yaratabileceği derin etkiye dair uyarılarda bulundu. Bu gergin ekonomik ortamda bu hafta ayrıca ABD nisan ayı enflasyon verileri takip edildi.

ABD nisan ayı tüketici enflasyon verisi piyasa beklentilerine paralel geldi

ABD nisan ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi piyasa beklentilerine paralel geldi. ABD enflasyonunda geçtiğimiz aylarda görülen düşüşün ardından nisan TÜFE verisinde baz etkisiyle bir miktar artış görülmesi bekleniyordu.

Buna göre, mart ayında yüzde 0,1 olarak açıklanan aylık TÜFE nisan ayında beklentilere paralel şekilde yüzde 0,4’e yükselirken, mart ayında yüzde 5 olarak açıklanan yıllık TÜFE ise nisan ayında beklentilerden daha iyi şekilde yüzde 4,9 olarak açıklandı. Gıda ve yakıt kalemlerinin dışarıda bırakılarak hesaplandığı çekirdek enflasyon verileri de beklentilere paralel şekilde açıklandı. Mart ayında yüzde 0,4 olan aylık çekirdek TÜFE beklentiler doğrultusunda nisan ayında da yüzde 0,4 seviyesinde sabit kalırken, mart ayında yüzde 5,6 olarak açıklanan yıllık çekirdek TÜFE ise sınırlı bir düşüşle yüzde 5,5 seviyesine indi.

ABD nisan ayı üretici enflasyon verisi son iki yılın en yavaş artışını gösterdi

Çarşamba günü açıklanan TÜFE’nin ardından dün de ABD’de nisan ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) verisi açıklandı. ÜFE verisi genel anlamda piyasa beklentilerinden daha olumlu bir görüntü çizdi. Enflasyon hızındaki yavaşlamanın artmasındaki en büyük etkenler emtia maliyetlerinin düşmesi ve tedarik zincirlerinin iyileşmesi oldu.

Mart ayında yüzde 2,7 olarak açıklanan yıllık ÜFE verisi nisan ayında piyasa beklentisi olan yüzde 2,4’ten daha olumlu şekilde yüzde 2,3’e gerileyerek son 2 senenin en düşük artış hızına işaret etti. Mart ayında yüzde 0,4 gerileyen ve nisanda yüzde 0,3 artması beklenen aylık ÜFE ise yüzde 0,2 seviyesinde açıklandı ve artışa rağmen piyasa beklentisinden daha olumlu geldi. Geçtiğimiz ay sabit kalan aylık çekirdek ÜFE ise nisan ayında beklentilere paralel şekilde yüzde 0,2 artarken, mart ayında yüzde 3,4 olan ve nisanda yüzde 3,3 olarak açıklanması beklenen yıllık çekirdek ÜFE de beklentilerden daha olumlu şekilde yüzde 3,2’ye indi.

Ayrıca dün açıklanan işsizlik maaşı başvuruları, 264 bin seviyesinde gerçekleşerek, 245 bin olan piyasa beklentilerinin üzerinde geldi ve 2021 yılının ekim ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Enflasyon verilerinin beklentilere yakın ancak beklentilerden daha iyi gelmesi ise Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) haziran ayı toplantısında faiz artışına ara vereceğine dair piyasalarda oluşan güçlü inancı destekledi. Ancak öte yandan Fed’den gelen şahin yorumlarla Fed üyeleri faiz artışının henüz sonlandırılmadığını da dile getirdi.

Dolar endeksi yükselişte

ABD’deki borç limiti krizi ve temerrüt korkuları ile bankacılık krizine ilişkin gelişmeler yatırımcıların risk iştahını düşürerek dolara olan talebi artırdı ve doların yükselmesine sebep oldu. Buna göre dolar endeksi 102 seviyesine yaklaştı. Şayet dolar haftayı kazançla kapatırsa bunu son üç haftada ilk kez başarmış olacak. Euro ise dolar karşısında değer kaybederek 1,10 seviyesinin altında seyretmeye devam etti.

Asya piyasalarının açılışında dolar endeksi 101,86 seviyesinde, euro/dolar ise 1,0921 seviyesinde seyrediyor. Doların güçlenmesi ile zayıflayan ons altın ise 2013 dolar seviyesinden işlem görüyor.

REKLAMI KAPAT X