Altın fiyatlarında yaşanan düşüş nasıl yorumlanmalı?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında yaşanan düşüş nasıl yorumlanmalı?
Osman Bayrak
24.04.2024 08:59

Yükselen kanalın direnç seviyelerine yakın fiyatlanan ons altın, hafta başından itibaren önemli bir geri çekilme yaşadı. Dilerseniz ons altın ve gram altında yaşanan bu düşüşü nasıl yorumlamamız gerektiğini inceleyelim.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Hafta başında sizlerle paylaştığım analizimin başlığını “Altın yatırımcıları için altın değerinde bir trend takibi stratejisi” olarak belirlemiş ve yükselen trendin nasıl takip edilmesi gerektiğine dair ipuçları vermiştim. Bu yazının amacı, yükselen kanalın direnç seviyesine gelen ve dolayısı ile düzeltme riski yükselen bir ons altına dikkati çekmekti. Bu yazının yayımlandığı dakikalarda da ons altın önemli bir düzeltme sürecinin fitilini yakmıştı.

Geçtiğimiz pazartesi günü yaşanan muma dikkat ederseniz son derece negatif, geniş gövdeli bir marubozu formundaydı. Bu mum, gün sonuna dek satıcıların alıcılardan çok daha etkin olduğunu göstermektedir. Pazartesi gününü dip seviyeden kapatan ons altın için yaşanan düşüş de haliyle şaşırtıcı olmadı.

Ons altın hareketlerini yukarıdaki grafiğe göre takip ediyorsanız eğer, yaşanan ilk düşüşte EMA(13) seviyesini yakından izlemişsinizdir. Pazartesi günü EMA(13) seviyesi altında kapanış alan ons altının ilk hedefi kırmızı yükselen kanalın destek seviyesi olan 2310 USD seviyesiydi.

Pazartesi günü paylaştığım analizde bu iki sıralı hedeften bahsetmiştim, ons altın fiyatı ise bu iki desteği de aşağı kırdı. 2310 USD desteği aşağı yönde test edildikten sonra gelen alımlarla ise ons altın, 2330 USD seviyesinde dengelenmeyi başardı. Oluşan bu mumu ‘yusufçuk doji’ olarak adlandırıyoruz. Gerek kanal desteğinin test edilmiş olması gerekse gün içi görülen dip seviyelerin üzerinde dengelenmiş olması, ons altının düşüş momentumunun azalacağına dair ilk işaret olarak algılanabilir.

Bu hafta boyunca 2300-2320 USD bölgesi ons altın için kuvvetli bir destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin altında olası kalıcılaşmada 2290 USD seviyesi altında bir kapanış yaşanırsa ons altını kısa vadeli bir düşen kanal içinde izlemeye başlayabiliriz.

Bu ihtimalin ortadan kalkması için ons altının tepki yükselişlerinde muhakkak 2390 USD üzerinde gün kapanışı alması gerekmektedir. Yaşanacak hareketleri bu seviyeler arasında izleyebiliriz. 

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram altının yükselen kanalı, ons altına nazaran daha dar olduğu için ons altın cephesinde yaşanan sert geri çekiliş gram altını hemen kanal dışına sürükledi. Yukarıdaki grafikte görebileceğiniz gibi gram altın hem yükselen kanal dışına sürüklendi hem de EMA(13) seviyesi altında 2 gün kapanış almış oldu. Bu da gram altın yükseliş trendini ciddi sorgulamamız gereken günlerden geçtiğimizin en önemli işareti oldu.

Ons altın cephesinde yaşanabilecek olası bir tepki yükselişinde gram altın 2450 TL ve 2480 TL sıralı dirençlerini geçemez ise düşüş hareketinin devamı beklenebilir. Gram altındaki zayıflığın sona ermesi için en kısa sürede gram altının 2500 TL üzerinde bir kapanış yapmaya ihtiyacı olacaktır.

Son söz olarak, fiyatın düşen bir kanal içinde hareket etmesi demek fiyatın yeni düşük dipler ve yeni düşük zirveler yapmasıdır. Bu nedenle, gerek gram altında gerekse de ons altında yaşanan yükselişler bir önceki zirveyi geçemiyor; düşüşler ise yeni diplere temas ediyorsa düşen kanalın varlığından bahsetme zamanı gelmiş diyeceğiz.

İLGİLİ HABER Gram altında sert düşüş Altın fiyatları, Orta Doğu'ya yönelik jeopolitik endişelerin azalması ve faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesiyle birlikte yeni haftanın ilk gününe düşüşle başladı.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

REKLAMI KAPAT X