Bitcoin’de ABD enflasyon verileri sonrası yüzde 7 artış

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bitcoin’de ABD enflasyon verileri sonrası yüzde 7 artış
Egemen Baş
11.08.2022 14:29

10 Ağustos 2022 tarihli ABD enflasyon verilerinin beklenen seviyelerin altında açıklanmasıyla Bitcoin değeri 22.900’den 24.611 dolar seviyelerine gelerek yüzde 7,05’lik bir artış gösterdi.

Yatırım piyasalarına olumsuz etkiler yaratan dolar faizinin artışını tetikleyen en önemli sebep başta ABD olmak üzere dünya genelinde enflasyonların oldukça fazla değerlere ulaşmasıydı. Haziran ayında ABD yıllık enflasyonu yüzde 1,3’lük artış göstererek 9,1 seviyesine gelmişti. Dün açıklanan verilerle temmuz ayında aylık bazda enflasyonda değişim yaşanmazken yıllık bazda enflasyon 8,5 olarak açıklandı. Akaryakıt fiyatlarındaki geri çekilmenin de etkili olduğu söylenen enflasyon verileri için Bloomberg’ün ekonomistlerle yaptığı anketten çıkan sonuç yıllık yüzde 8,7 olarak belirtildi. Beklenenin altında gelen bu enflasyon verileri Bitcoin’in yüzde 7 artış ile 24.600 gibi kritik bir dirence yükselmesine olanak sağladı. Diğer taraftan önemli bir yatırımcı kitlesi olan Bitcoin madencileri tarafında veriler halen olumsuz sinyaller veriyor. Mayıs ayında Bitcoin madencileri ilk kez ürettiklerinden daha fazla miktarda Bitcoin satarak kripto para piyasasına olan beklentilerinin düştüğünü gösterdiler. Benzer şekilde haziran ve temmuz aylarında üretimden fazla Bitcoin satıldı ve bu trendin önümüzdeki aylarda da süreceği öngörülüyor.

Grafikte görülen ve 2 aya yakın süredir devam eden yükselen kanalın üst bandı verilerin açıklandığı saat itibarıyla test edilmeye çok yaklaştı. Enflasyon açıklamasının getirdiği gerilim ile 8,9 ve 10 Ağustos tarihlerinde 22.500 dolar seviyelerine gerileyen Bitcoin’in kanalın içinde kalması da piyasanın yukarı yöndeki trendini güçlendirdi. Saatlik grafikte RSI (14) değerinin 22.58’den 66.67’ye gelmesiyle Bitcoin fiyatı da 24.500 dolar seviyesine gelerek dirence dayandı. Bu yükseliş ile 100 saatlik hareketli ortalamasının da üzerine çıkan Bitcoin için bir sonraki hedef olarak kanalın üst bandı belirlenebilir. Yine 1 saatlik grafikte belirlenen Fibonacci seviyeleriyle bakıldığında 24.500 dolar seviyesinin önemli bir direnç-destek seviyesi olduğu öne çıkıyor. Bugün itibarıyla gelinen bu seviyenin de üzerinde saatlik kapanışlar günlük kapanışları destekleyecektir.

Bitcoin için bir diğer kritik nokta da günlük grafikte 100 günlük hareketli ortalamaya yakın seviyeye yaklaşılması ve bunun kuvvetli bir direnç görevi göreceğidir. 100 günlük hareketli ortalamanın ve yükselen kanalın üst bandının yukarısında olacak günlük kapanışlar Bitcoin’in orta vadede yükselişi için belirleyici olacaktır. Bitcoin için destek seviyeleri sırasıyla 22.668/21.530 ve 20.000 direnç seviyeleri 25.000/25.963 ve 28.630 dolar olarak değerlendirilebilir.

Dünyadaki gelişmelerle birlikte göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki iki ay içerisinde büyük ölçekte bir negatif gelişme yaşanmaması hâlinde piyasanın yükselmesi, Bitcoin’in 30.000 dolar üzeri seviyeleri tekrar görmesi ihtimaller içerisinde değerlendirilebilir. Analiz boyunca bahsettiğim stabil bir piyasanın pozitif etki yaratacağı bir diğer kısım da altcoin yatırımcıları olacaktır. Özellikle stabil süreçlerde piyasanın yükselmesinin ardından altcoinlere hacim girişi beklenilen bir gelişme olacaktır.

REKLAMI KAPAT X