Euro/dolar ABD’den gelen veri ve mesajların etkisiyle yükselerek önemli bir direnç noktasına yaklaştı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/dolar ABD’den gelen veri ve mesajların etkisiyle yükselerek önemli bir direnç noktasına yaklaştı
Hamit Alp Ünlü
01.12.2022 14:09

Euro/dolar çaprazı beklentilerin altında gelen Euro Bölgesi kasım ayı enflasyon verisine çok fazla tepki vermese de, ABD’den gelen veri ve mesajların etkisiyle yükselerek 1,0500 direncine yaklaştı.

Dün açıklanan kasım ayı enflasyon verileri Euro Bölgesi adına umut vericiydi. Enflasyon Euro Bölgesi’nde son 1,5 yıldır ilk kez yavaşlama emaresi gösterdi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan veriye göre, bir önceki ayda yüzde 10,6 olan Euro Bölgesi yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE), kasım ayında piyasa beklentisi olan yüzde 10,4 seviyesinden daha olumlu gelerek yüzde 10 olarak açıklandı. Kasım ayı aylık TÜFE ise yüzde 0,1 azaldı.

Avrupa Birliği (AB) uyumlu verilere bakıldığında ise Euro Bölgesi’nde kasım ayında en yüksek enflasyon oranı yüzde 21,7 ile Letonya’da, en düşük enflasyon oranı ise yüzde 6,6 ile İspanya’da görüldü. Böylelikle, bölge ekonomilerinin enflasyon oranları arasındaki makasın biraz olsun daraldığı da gözden kaçmadı.

Açıklanan enflasyon verisindeki asıl dikkat çeken nokta ise yıllık çekirdek TÜFE oldu. Ekim ayında yüzde 5 olarak açıklanan yıllık çekirdek TÜFE kasım ayında da yüzde 5’te kalarak yüksek fiyatların yalnızca enerji fiyatlarına değil ekonominin diğer alanlarına da yansıdığını gösterdi.

ABD’den karamsar veriler, Powell’dan güvercin açıklamalar

ABD’de ise bazı önemli makro veriler açıklandı. ABD’de üçüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) rakamları yüzde 2,7 olan beklentileri aşarak yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleşti.

İstihdam verileri için öncü gösterge olarak kabul edilen özel sektör istihdam verisinin ise piyasa beklentisi olan 200 binin hayli altında kalarak 127 bin olduğu gözlemlendi. Ekim ayı iş gücü ve iş açığı verileri ise beklentilerin üzerinde kalsa da, bu iki veri birlikte iş gücü piyasasının yavaşladığını teyit etmiş oldu.

Ayrıca başka bir önemli gelişme olarak Amerikan Merkez Bankası (Fed), Amerikan ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmelerinin yer aldığı Bej Kitap raporunun kasım ayı sayısını yayımladı. Raporda ekonomik faaliyetlerin halen yüksek faiz oranları ve enflasyon tarafından baskılanmaya devam edildiği ifade edilerek ekonomik görünüme ilişkin karamsarlığın ise sürdüğü belirtildi.

Akşam saatlerinde ise Fed Başkanı Jerome Powell, Brookings Enstitüsü'nün Washington'da düzenlediği etkinlikte konuştu. Powell, enflasyonla mücadelede kaydedilen ilerlemeyi büyük ölçüde yetersiz görmesine karşın Fed’in önümüzdeki aydan itibaren daha küçük faiz artışlarına başlayabileceğini ifade ederek daha güvercin tonda açıklamalar yaptı. Gün içinde açıklanan raporlar ve verilerin çizdiği karamsar havaya Powell’ın güvercin açıklamaları da eklenince dolarda satışlı bir grafik izlenmeye başlandı, Bitcoin ise açıklamaların ardından tekrar 17 bin dolar seviyesine çıktı.

Euro/dolar, dolar endeksinin gevşemesiyle birlikte yükselişe geçti

Dün gün içinde açıklanan olumlu enflasyon verisine tepki vermeyen euro/dolar, ABD’den gelen veriler ve açıklamalar sonucu doların gevşemesiyle birlikte yükselişe geçerek önce 1,0400 seviyesinin üzerine çıktı. Daha sonra ise gözünü 1,0450 seviyesine çevirdi. Bugün ise, bu seviyenin de üstünü test ederek 1,0464 ile bugün içindeki en yüksek seviyesini gördükten sonra biraz geri çekildi.

Dolar endeksinin yüzde 0,39 gerilemeyle 105,59 seviyesinde olduğu şu dakikalarda euro/dolar çaprazı yüzde 0,22’lik bir artışla 1,0431 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar çaprazının ilerleyişinde çaprazın 200 günlük hareketli ortalamasının oluşturduğu direnç noktasını kırabilmek adına bu seviyeden yeterince uzaklaşabilmesi önem teşkil ediyor ve bu noktada 1,0500 seviyesi önemli bir direnç noktası olarak öne çıkıyor.

REKLAMI KAPAT X