Gümüşte haftalık bazda sert düşüş yaşandı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşte haftalık bazda sert düşüş yaşandı
Osman Bayrak
10.03.2023 09:32

Ons gümüşün haftalık bazda sert bir düşüş kaydetmesinin ardından yatırımcılar, bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin etkisiyle haftanın hangi seviyede kapatılacağını bekliyor.

Ons gümüşün geçtiğimiz hafta sergilediği toparlanma çabaları yatırımcının zihnine 24,60 USD seviyesinden başlayan düşen trendin kırılıp kırılmayacağı sorusunu getirmişti. Her ne kadar geçtiğimiz hafta düşen trend üzerinde kapanış görülse de bu hafta başından itibaren görülen zayıflık, ons gümüşün tekrar düşen trende girmesine neden oldu.

Ons gümüşte yaşanan bu düşüşün en etkili nedeni ise Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısında yaptığı şahin tondaki açıklamalar oldu. Finansal piyasalar, Powell’ın açıklamaları sonrasında Fed’in bu yıl yapacağı faiz artırım miktarının artacağı beklentisine kapılarak, değerli metallerde satıcı tarafında kaldı. Bu nedenle özellikle salı günü gelen satışların büyüklüğü %4’ü aştı. Yükseliş umutlarının tükenmesine neden olan bu satış sonrasında ise gözler açıklanacak yeni verilere çevrildi.

Dün ABD tarafında açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi, 195 bin beklenirken 211 bin seviyesinde geldi. Açıklanan bu verinin istihdam piyasasında bir zayıflığa işaret etmesiyle birlikte ons gümüşte dipten bir yükseliş hareketi görüldü. Bu tepki yükselişi ile dün itibarıyla düşüş için bir dip oluşmuş olsa da, bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden kuvvetli gelmesi halinde ons gümüşte yeni bir zayıflamanın görülmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Bu nedenle bugün TSİ 16:30’da yaşanabilecek volatiliteye özellikle dikkat edilmesi gerekecektir.

Ons gümüşü teknik anlamda incelersek ise aşağıdaki grafiğe odaklanılması gerekmektedir. Şu an ons gümüş için 24,60 USD seviyesinden gelen bir ana düşen trend ve 22,60 USD seviyesinden gelen ara düşen trendin fiyatı baskıladığını görüyoruz. Bu hafta içi yaşanan sert geri çekilmenin ardından ise ons gümüş paralel bir kanal içinde yükselme çabası içerisine girmiş bulunuyor. Şu an içinde bulunduğu dip seviyenin fibo 0,618 seviyesinin hemen altında olması, bu seviyeyi de bir direnç haline getirmiş durumdadır. Olası yükseliş hareketinde ons gümüşün öncelikle 20,27 USD üzerinde kalıcı olması önemlidir. Bu seviye üzerinde kalabilirse ilk düşen trendin direnci fiyatı 20,60 USD seviyesinde, ana düşen trendin direnci ise fiyatı 20,90 USD seviyesinde karşılayabilir. Şu durumda ons gümüşün rahat bir yükselişe imza atması için fibo 0,50 seviyesi olan 21,10 USD seviyesi üzerinde kalıcılaşma yapması son derece önemlidir.

Kaynak: Tradingview

Gram gümüş

Ons gümüşteki düşüş, gram gümüşü de son derece kritik bir seviyeye sürükledi. Gram gümüş için 12,30 seviyesi son yükseliş öncesinde önemli bir direnç olmuştu. Dün gün içinde bu destek seviyesini de aşağı kıran gram gümüş, günü bu seviye üzerinde kapatmak için çaba sarf etti. Bu seviye önemli bir yatay bölgenin üst sınırı olduğu için bu sınır seviye altındaki kapanışlar gram gümüşü tekrar yatay bant hareketine sürükleme gücüne sahiptir. Bu nedenle gram gümüşün haftalık kapanışının 12,30 TL seviyesi üzerinde olması yükseliş umutlarını taze tutacaktır. Yatırımcılar tüm bu sebeplerle haftalık kapanışın hangi seviye üzerinde olacağını yakından izleyecek.

REKLAMI KAPAT X