Otomotiv piyasasının güncel durumu

Okuma Süresi: 3 Dakika
Otomotiv piyasasının güncel durumu
Hamit Alp Ünlü
19.04.2024 09:19

Sene başından bu yana ikinci el otomobil fiyatları düşerken sıfır otomobillerde sınırlı bir fiyat artışı görülüyor. Sektöre ilişkin hisseler ise son günlerde düşüş yaşıyor.

Günümüz dünyasında otomobillerin artık birer ihtiyaç teşkil etmesi sebebiyle otomotiv sektörü her yaştan ve farklı türden üretici, satıcı, tüketici ve yatırımcıyı yakından ilgilendiren, oldukça canlı bir sektör konumunda. Özellikle son yıllarda sıfır ve ikinci el araç fiyatlarında görülen fahiş artışlar; tüketiciyi zor bir konuma sokarken üretici ve satıcıları ise daha avantajlı bir pozisyonda tutmuş; hatta bir ara otomobiller kısa sürelerde görülen anormal fiyat artışları sebebiyle iyiden iyiye kısa - orta vadeli bir yatırım aracı olarak kullanılmaya başlanmıştı.

Özellikle 2023 yılının sonunda sektördeki “balonun” sönmeye başlaması ile birlikte uzun süre sonra ilk kez sıfır araç satışları ikinci el araç satışlarını geride bırakmış; 2023 yılı ise sektör için rekor yılı olmuştu. 2023 sonu - 2024 yılı başı gibi mevduat faizlerinin artması ile birlikte otomobil yatırımları azalmaya başladı. Ayrıca sektör temsilcileri, 2024 yılının başında yaptıkları değerlendirmede 2024 yılında pazarın daralmasını beklediklerini ifade etmişlerdi.

İkinci el araç piyasasında fiyatlar artar gibi görünse de düşüyor

İkinci el otomobil sektöründe fiyat artışı görülse de bu artışın enflasyon oranından düşük olması sebebiyle fiyatların reelde düştüğünü söylemek yanlış olmaz. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri aylık bazda incelendiğinde 2024 yılının ocak ayında yüzde 6,70; şubat ayında yüzde 4,53; mart ayında ise yüzde 3,16’lık bir artış olduğunu görüyoruz. İkinci el otomobil piyasasında ise görülen aylık artış miktarı yüzde 1 ila 3 arasında değişkenlik göstermekte.

İkinci el piyasasındaki bu gidişatın bir süre daha böyle devam etmesi beklenebilir. Buradaki en önemli neden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) izlediği sıkı para politikası ve artan politika faizi ile birlikte kredi faizlerinde görülen artışın tüketici davranışını ve dolayısıyla ikinci el otomobil piyasasını olumsuz etkilemesi. TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın ABD’de yaptığı açıklamalarda TCMB’nin başka faiz artışı gerçekleştirmeyeceği vurgusu son derece önem teşkil ediyor; ancak faiz artışlarının sonuna gelinse bile yüksek faiz oranları enflasyonda önemli bir düşüş görülene dek bizimle birlikte olacak gibi. Bu sebeple kredi koşullarında yakın vadede bir iyileşme görülmeyebilir.

Buna ek olarak sıfır otomobil piyasasında da fiyat artışı hız kesti.

Otomotiv sektörüne ait hisseler ne durumda?

Otomotiv sektörü, Borsa İstanbul yatırımcıları arasında da oldukça popüler. Bunun en önemli sebebi, şüphesiz ki sektöre olan yüksek tüketici talebi ve sektörün 2023 yılında gösterdiği yüksek performans. Bir diğer sebep ise, temettü dağıtan sektör şirketlerinin hisselerini yatırımcılar için daha cazip hale getirmesi. Ford Otosan (FROTO), Tofaş (TOASO), Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş. (DOAS), Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. (OTKAR) gibi sektörde öncü şirketlerin temettü dağıtması şüphesiz ki yatırımcıları sektöre çeken sebeplerden biri oldu.

Borsa İstanbul'da otomotiv sektöründe ise genel olarak satıcılı bir seyir hakim. Özellikle Bank of America’nın (BofA) yüklü miktarda FROTO hissesi satması ile birlikte çarşamba günü yüzde 3’den fazla düşen dün de ılımlı bir kayıp yaşayan FROTO dikkati çekiyor. Benzer şekilde Ak Yatırım’ın da yükü miktarda DOAS satması ile DOAS’ta da gerileme görülüyor. Yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte sektördeki bu tarz yüklü satışlar, alım fırsatları doğurabileceği için dikkatle izlenmelidir.

REKLAMI KAPAT X