Kredi Hesaplama

İhtiyaç Kredisi

İhtiyaç kredisi, kredi kartı borcunuz, düğün hazırlıklarınız, eşya alımı, tatil gibi acil nakit ihtiyaçlarınızda çekebileceğiniz kredi türüdür. İhtiyaç kredisi sayfasında, bankaların güncel kredi faiz oranlarını karşılaştırıp, başvuruda bulunup, kredi hesaplama aracında ise ödeme takviminizi planlayabilirsiniz.

Detaylı Bilgi

Konut Kredisi

Konut kredisi, her ay kira ödemek yerine uygun banka konut kredileriyle ev sahibi olmak isteyenlerin tercih ettiği banka kredi türüdür. Bütçenize en uygun konut kredilerine konut kredisi sayfamızdan ulaşabilir, konut kredisi hesaplama aracında ise ödeme planınızı oluşturabilirsiniz.

Detaylı Bilgi

Taşıt Kredisi

Taşıt kredisi, sıfır veya 2. el araç almak isteyenler için bankaların sağlamış olduğu kredi çeşididir. Taşıt kredisi sayfasında, özel ve devlet bankalarının bütçenize en uygun kredi faiz oranlarını öğrenebilir, aylık kredi ödemelerinizi hesaplayabilir ve dilerseniz taşıt kredisine başvuruda bulunabilirsiniz.

Detaylı Bilgi

Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kredi başvurusu yapmaya karar verdiyseniz öncelikle hangi nakit ihtiyacınızı karşılamak için kredi çekmek istediğinizi, kredi tutarını ve çekeceğiniz krediyi ne kadar sürede geri ödeyebileceğinizi belirlemeniz gereklidir. Bunları belirledikten sonraki adım çekmek istediğiniz krediyi en uygun şartlarla nasıl alabileceğinizi belirlemektir. Bunun için piyasa araştırması yaparak bütün bankaların sunduğu seçeneklerini incelemek ve karşılaştırmak gereklidir. Bankaların internet sitelerinden veya banka şubelerinden çekmek istediğiniz kredi türü, tutarı ve vadesine göre geri ödeme planlarını, kredi çekme masrafları, vergiler ve uyguladıkları faiz oranı öğrenilebilmektedir. Mevcut seçenekleri karşılaştırarak en uygun şartlara sahip krediyi tespit edebilirsiniz.

Sizin için en uygun kredi şartlarını sağlayan bankada bir hesabınız varsa bankanın internet sitesi üzerinden veya banka şubesine nüfus cüzdanı veya ehliyet vb. kimliğinizle giderek kredi başvurunuzu yapabilirsiniz. Bankalar, internet bankacılığı veya mobil bankacılık uygulaması üzerinden veya şubeden yapılan düşük tutarlı ihtiyaç kredisi başvurularını ek evrak istemeden müşterinin kredi siciline bakarak hızlı bir şekilde sonuçlandırabilmektedirler.

Daha büyük tutarlardaki ihtiyaç kredileri ve diğer kredi başvurularında bankalar kimlik belgesine ek olarak gelirinizi belgeleyen maaş bordrosu vb. gelir belgesi, adınıza ve adresinize gelen yeni tarihli telefon, elektrik vb. gibi hizmet faturaları gibi ek belgeler talep ederler. Birçok banka kredi başvuru sürecini hızlandırmak için internet şubesi, mobil bankacılık veya sms kanalıyla kredi ön başvurularını almaktadırlar. Ön başvurunun onaylanması başvuru sahibinin kredi sicilinin talep ettiği krediyi almasına engel teşkil etmediği anlamına gelmektedir. Bankalar ön başvurusu onaylanan müşteriden kredinin onaylanması için gerekli ek evrakları bankaya iletmesini isterler ve müşterinin kredi verme kriterlerine uygun bulunması halinde krediyi onaylayarak tahsis ederler.

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi borcunun ödenmemesi yani borçlunun temerrüde düşmesi halinde sürecin nasıl işleyeceği Tüketici Kredileri Sözleşmesi Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Buna göre;

  • Arka arakaya iki kez kredi taksitinin ödenmemesi veya geç ödenmesi halinde krediyi veren banka, kredi borcu ile ilgili idari takip sürecini başlatır. Bu durumda banka borçluya bildirimde bulunarak 30 günlük süre içinde kredi borcunun bakiyesinin ödenmesini talep etme hakkına sahiptir.
  • Banka idari takibe giren kredi borcunu tahsil etmek için borçluya telefon ve sms kanalıyla borcunu hatırlatır ve yasal takibe düşmeden borcunu ödemesi için baskı yapar. Bu süreçte banka hukuk yoluna başvurma hakkına sahip değildir ancak kredi borcunu yeniden yapılandırarak borçluyla uzlaşma yoluna gider. İdari takip süreci içinde ödenmeyen veya yeniden yapılandırılmayan kredi borçları için ödeme tarihinden itibaren 90 sonra yasal takip süreci başlatılır. Yasal takibe giren borçlunun hesapları Merkez Bankası tarafından izlemeye alınır.
  • Yasal takibe alınan kredi borçlarını tahsil etmek için bankalara her türlü hukuk yolu açıktır. Yasal takipteki borcun verilen mühlet içerisinde ödenmemesi durumunda bankalar hukuk birimleri aracılığıyla icra takibini başlatabilirler. İcra dairesi borçluya tebligat göndererek tebligatın kendisine teslim edildiği tarihten itibaren 10 günlük süre içinde borcunu ödememesi veya ödeme konusunda bankayla uzlaşmaya varmaması durumunda haciz işlemlerinin başlatılacağını bildirir. Bu süre içinde borç ödenmez veya banka ve borçlu uzlaşmaya varamazsa mahkemeden haciz kararı alınarak haciz işlemleri başlatılır.
  • Haciz kararının alınmasıyla borçlunun varsa maaşının %25’i, üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmaz malları borç tahsil edilmesi amacıyla haczedilir.
  • Bankalar yasal takibe alındığı halde tahsil edemedikleri batık kredileri varlık yönetim şirketlerine devreder. Bu durumda banka devreden çıkar, borçlunun yeni muhatabı olan varlık yönetim şirketi borcun bir ödeme planına göre tahsil edilmesi için borçluyla iletişime geçer.
  • Kredi veren banka gecikme veya temerrüt durumunda normal kredi faizinin %30 fazlasına kadar gecikme faizi uygulama hakkına sahiptir. Ancak gecikme faizine bileşik faiz uygulanamaz.
  • Kredi borcunun ödenmemesi veya gecikmelerle ödenmesi kredi notunun düşmesine neden olur.

Kredi Borcu Sorgulama (Kredi Borcu Nasıl Sorgulanır?)

E-devlet üzerinden T.C. kimlik numarası girilerek kredi borcu sorgulama hizmeti verilmemektedir. Bu nedenle kredi borcunuzu sorgulamak ve hangi bankaya ne kadar borcunuz olduğunu öğrenmek için geçmişte kredi aldığınız her bankayla tek tek iletişime geçerek kredi borcunuz olup olmadığını sorgulamanız gerekmektedir. Mevcut ve geçmiş kredi borçlarınızı bir kaç kanaldan sorgulayabilirsiniz;

  • Bankaların Müşteri Hizmetleri: Geçmişte kredi kullandığınız her bankanın telefon bankacılığını 7/24 arayarak müşteri hizmetlerinden kredi borcunuz olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.
  • Bankaların İnternet Şubesi: Bankaların internet şubesine girerek kredi borcunuzu sorgulayabilirsiniz. İnternet şubesine giriş yapabilmeniz için bir şifrenizin olması ve cep telefonu numaranızın bankada kayıtlı olması gereklidir.
  • Banka Şubesi: Kredi kullanmış olduğunuz bankanın herhangi bir şubesine kimliğinizle giderek kredi borcunuzu öğrenebilirsiniz. Banka görevlisi kimlik bilgilerinizi girerek sistemden kredi borcu sorgulamanızı yapar ve varsa borç dökümünüzü alır.
  • Findeks Raporu: Bankalara herhangi bir borcunuz olup olmadığını Findeks borç sorgulama işlemiyle öğrenebilirsiniz. Findeks’in 8,5 TL +KDV karşılığında verdiği Findeks Bireysel Risk Raporu’nda kullandığınız kredili ürünlerin toplam tutarı, takipteki ve geciken kredi borcunuz, toplam kredi borcunuz gibi kredili ürün kullanım geçmişinize ilişkin bilgiler yer alır. Ancak, Findeks Bireysel Risk Raporu, bireyin kredili ürünü hangi bankadan aldığı ve bunlara ilişkin kredi borcu dökümleri gibi detaylı bilgileri içermez.